Om at pendle

Min skønne kæreste kom ind på medicinstudiet i Odense i februar 2006 – da jeg i de foregående 3 års tid havde drevet firma i København sammen med Christian og Oscar, var der derfor kun en mulighed, da vi besluttede os for at flytte sammen: Jeg måtte pendle. 🙂
Jeg har besluttet mig at skrive lidt om fordele og ulemper samt de erfaringer jeg har gjort mig, så det kan komme andre til gode. At pendle 3 timer om dagen er nemlig ikke nødvendigvis et rent helvede.

 • Min situation
 • Betaling
 • Afgang, ankomst, forsinkelser og DSB
 • Fordele
 • Ulemper
 • Tips

Min situation

Først lidt om mig: Jeg er mand, 25 år, uddannet multimediedesigner i Ikast, startede virksomheden GMTA ApS i oktober 2003 med to gode venner fra København og tog fuldtidsarbejde i virksomheden TBWA\PLAY i oktober 2005. I juni 2007 sagde jeg op hos PLAY og gik på fuld tid i GMTA.
Jeg har datet min kæreste Mette siden august 2001, og i sommeren 2006 blev vi enige om at vi burde flytte sammen. Hun studerer medicin i Odense og da hendes skoletider er meget skiftende, blev vi enige om at jeg var den, der bedst kunne pendle.
GMTA’s kontor ligger i København, så jeg kommer ikke uden om at skulle til byen alle hverdage i ugen. Heldigvis er vi ret fleksible mht. hjemmearbejde, så engang imellem arbejder jeg hjemmefra. Da vi arbejder med IT, og jeg er udstyret med en bærbar computer, kan jeg også få arbejdet en del i toget hver dag – faktisk giver mine 3 timers rejsetid mig ca. 2 timers ekstra arbejdstid dagligt.

Betaling

Et pendlerkort koster månedligt 3800,- fra Odense st. til Nørreport st. De 320 km rejse hver dag giver dog et pænt fradrag på mellem 75.000 og 90.000 årligt afhængig af hvor lang ferie man holder m.v. Dette betyder, at det på grund af fradraget er meget billigt for mig at pendle hver dag. Besøg SKATs hjemmeside for at regne ud hvad du kan få i fradrag.

Jeg har, efter nogle års pendling, besluttet at købe et DSB Årskort i stedet. Det koster i skrivende stund 39.000,-, og lader mig rejse ubegrænset med tog, by/lokal-, regional- og X-busser i hele Danmark. Den månedlige pris bliver 3.250,-, og så kan jeg oven i købet besøge familien til jul uden at skulle købe billet.

Afgang, ankomst, forsinkelser og DSB

Jeg tager normalt lyntoget fra Odense 8:07 hver morgen, hvilket betyder at jeg skal hjemmefra ca. 8:00. Toget skal, ifølge planen, ankomme i København kl. 9:23, men det er ikke altid dette holder. Vi er dog sjældent mere end 5 – 10 minutter forsinkede.
Til daglig kan jeg oftest forlade arbejde en halv time før tid, så jeg kan nå lyntoget kl. 16:50 fra København. Det bør være i Odense kl. 18:07, men igen kan det være upræcist. Jeg er normalt hjemme ca. 18:20.
Forsinkelser optræder faktisk utroligt sjældent. Jeg er ganske imponeret over DSBs evne til at holde planen på trods af arrangementet med BaneDanmarks ansvar for skinner samt disses generelle tilstand. Skulle toget blive forsinket, er DSB gode til at informere, enten via højttalerkald i toget eller på skærmene på stationerne. Det betyder, at jeg kan holde kæresten godt opdateret med hvornår jeg kommer hjem, hvilket hun vist sætter pris på. 🙂

Fordele

 • Rejsetiden giver mig god mulighed for at få lavet en del arbejde, og med et par høretelefoner i ørerne, er turen faktisk ganske uforstyrret.
 • Huslejen i Odense er meget lavere end i København. Kæresten og jeg lejer 4 værelser (105 kvm) til 6250,- pr. måned inkl. vand og varme, hvilket vist er nogle tusinde lavere end i København.

Ulemper

 • Jeg skal op kl. 6:15 hver morgen, hvis jeg gerne vil spise morgenmad med kæresten. Dropper jeg morgenmaden, kan jeg vente til kl. 6:55 med at stå op. Det er godt nok tidligt! 🙁
 • Det kan være frustrerende at kunne se frem til 1½ time i tog når en lang arbejdsdag er ovre.
 • Med mindre man har noget fornuftigt at bruge tiden i toget til (at sove tæller også), kan turen føles som spildtid.

Tips

 • Det er yderst sjældent man har brug for pladsbillet, selv fredag eftermiddag er det sjældent et problem at finde ledige pladser.
 • Pladsbilletter kan bestilles helt frem til afgangstidspunktet og kan afhentes i automater på stationerne. Man har dermed mulighed for at vurdere situationen på perronen, hvis man er der nogle minutter før, og ringe 70131415 hvis det ser ud som om pladsbillet er nødvendig. Som pendler kan man købe pendlerpladser til 10 kr.
 • Skal man have den mindste chance for at arbejde eller sove, er gode høretelefoner eller ørepropper nødvendige. Jeg kan anbefale in-ear-høretelefoner – de blokerer udefrakommende støj godt, så man ikke skal skrue højt op for at overdøve larmen omkring en.
 • Sørg for at have en forstående arbejdsplads! Forsinkelser kan forekomme, og det er ikke sikkert man kan finde en afgang, der ankommer til bestemmelsesstedet så alt passer perfekt.
 • Personligt ville jeg ikke have overskud til turen, hvis jeg ikke havde meget kort transport til og fra hver station samt nul skift på turen. Jo mindre spildtid, jo færre frustrationer.
 • Gør brug af lyntog – tidsbesparelsen er ikke den vigtige faktor, manglen på stop og dermed forstyrrelser er langt vigtigere. Desuden er det rart at vide, at man er garanteret plads fra Høje Taastrup til Odense, hvis ingen har henvendt sig og kapret pladsen med en pladsbillet nogle minutter efter afgang fra Høje Taastrup.
 • Skal du cykle til eller fra stationen, kan det anbefales at undersøge om de har mulighed for aflåst cykelparkering. Jeg giver 250 kr. for adgang til den opvarmede cykelkælder på Odense Banegård i 6 måneder, hvilket er rigtig rart når sneen falder eller efterårsstormene hærger.
 • Pendler-kort til DSB 1′ giver DSB-garanteret plads på alle afgange. Det koster ca. 1500,- mere pr. måned, men for nogen (ikke mig :)) er det sikkert pengene værd.
 • Vær rar overfor DSB-personalet! Nogen synes at have den holdning, at det er den enkelte ansattes skyld, hvis toget er forsinket samt at alle tog “sgu altid er forsinkede” – det er sjovt nok ikke tilfældet. 🙂

Har du spørgsmål til at være pendler, så skriv endelig – kontaktinfo finder du her.

10 Responses to “Om at pendle”


Leave a Reply

Newsletter

Join our mailing list to keep up with news and interesting stories


Hide this